Orr hipertónia


Vesekárosodás magas vérnyomásból is gondolná, mi okozhat orrdugulást Ha azonban valóban hetek, hónapok óta észleljük, könnyen lehet, hogy nem a megfázást vagy a náthát kell okolnunk miatta. Az orrdugulás kialakulásának számos oka lehet a légúti betegségektől az allergián vagy az orrsövény ferdülésén át a daganatos elváltozásig. Éppen ezért nem szabad elhanyagolnunk a kivizsgálását, ha tartósan — 3 hétnél tovább — fennáll.

magas vérnyomás és legyek

Egy fül-orr-gégészeti vizsgálat alatt legtöbb esetben már a kezdeti beszélgetés során kiderül az orvos számára, mi okozhatja a kellemetlen tünetet, hiszen korábbi betegségeinkről, műtéti kezeléseinkről vagy rendszeresen szedett gyógyszereinkről orr hipertónia kapva egész pontos következtetéseket tud levonni egy szakember. Ezek között szerepelhet egy olyan tényező, amiről nem is gondolnánk, hogy köze lehet a bedugult orrhoz: a vérnyomáscsökkentő gyógyszer.

Hazánkban különösen sokakat, közel 3,5 millió embert érint a magas vérnyomás problémája.

hipertónia magnetoterápia

Azok pedig, akik gyógyszeres kezelésben részesülnek, általában nem is egy, hanem többféle pirula kombinációját szedik napi rendszerességgel. Az, hogy melyik gyógyszer milyen módon és milyen mértékben idézi elő az orrdugulást, egyénfüggő.

magas vérnyomás emberben

A legtöbben a patikákban kapható vény nélküli orrsprayk után nyúlnak. Vagy ha el is mennek orr hipertónia, az orrdugulást nem az ok megszüntetésével kezelik, hanem a szakember által felírt szteroid orrspray-vel.

Anatolij Efimovics Alekszejev a magas vérnyomásról

Előbbivel az a gond, hogy a recept nélküli orrsprayk hosszú távú használata nyálkahártya károsodáshoz és az alsó orrkagyló megnagyobbodásához vezethet, amely következménye végső soron további orrdugulás lesz. Míg a szteroid orrspray a tünetet ugyan kezeli, de a kiváltó ok fennállása miatt maga a panasz nem fog elmúlni.

A folyamatos orrdugulás megoldása ezért mindenképpen egy fül-orr-gégészeti vizsgálattal orr hipertónia, és ha a kiváltó ok valóban a vérnyomáscsökkentő gyógyszerünk, akkor tartós jobbulást csakis a gyógyszercsere hozhat.

magas vérnyomás st 3 kockázat 4

Abban az esetben viszont, ha a hosszútávú orrspray használat miatt az alsó orr hipertónia megnagyobbodása már tartóssá vált, a gyógyszercsere mellett egy rádiófrekvenciás, kórházi bennfekvés nélküli, műtéti kezelésre is szükség lehet.